День підсніжника

🎉Свята зі всього світу.
19 квітня День підсніжника (The Day of Snowdrop). 
🔱Синонімом назви цієї квітки в українській мові є: пролісок, скоролісок, просерен, підсніжка, білий ряст, скороріст, ярник-сонячний.
Квітка підсніжника є символом весни, молодості і надії.   
🤝🏻Свято з'явилося у Великобританії (1984 р.) і згодом поширилося по всьому світу. Дата святкування обрана не випадково: 19 квітня відійшов у засвіти великий англійський письменник і талановитий дипломат Бенджамін Дізраелі (21.12.1804-19.04.1881), чиєю улюбленою квіткою і неодмінним атрибутом був скромний білий підсніжник. 
ℹПідсніжник (від давньогрецьких слів гала «молоко» та антос «квітка» через  лат. Galanthus - «молочна квітка») - рід рослин родини амарилісових, який налічує приблизно 20 видів, що ростуть у Європі й на заході Азії. Усі представники роду мають квітки білого забарвлення. 
Більшість видів підсніжників розквітають у зимовий час, до весняного рівнодення (21 березня в північній півкулі), але деякі види цих рослин розквітають ранньою весною і пізно восени. 
Підсніжники з'являються з-під снігу і зовсім не лякаються морозу - аж десь до -10ºС. 
В різних країнах цю квітку називають по-різному. 
💬Англійці – сніжною краплею, або сніжною сережкою; 
чехи – сніжинкою; німці – сніговим дзвіночком, а ми – підсніжником. 
🇺🇦В Україні є три види підсніжника: підсніжник звичайний, підсніжник складчастий, підсніжник Ельвеза.
В Україні підсніжники з'являються наприкінці зими, ранньою весною. Рослина перебуває під охороною, її занесено до Червоної книги.
Квітникарі вивели багато видів підсніжника.
🌷Підсніжник звичайний - рослина з білосніжними квітами, що родом із півдня Європи, де він росте в гірських лісах на вологому ґрунті. Колір квіток цієї рослини схожий на колір молока. Коли бутон підсніжника розкривається, спочатку розходяться три зовнішні, довгі чисто-білі листочки, потім відкриваються три внутрішні, коротші. Усередині заховано шість тичинок і маточка. Підсніжник звичайний зростає у листяних лісах і чагарниках в Карпатах та західних лісостепових районах.
🌷Підсніжник складчастий - один з трьох видів роду флори України. Квітки запашні 2-3 см завдовжки. Зовнішні листочки оцвітини білі, внутрішні з яскраво- або жовто-зеленою плямою, яка може бути як підковоподібною біля самої виїмки, так і охоплювати всю поверхню листочка до його основи. 
🌷Підсніжник південний, або підсніжник Ельвеза - багаторічна рослина, занесений до Червоної книги України. Рослина використовується для різних типів квіткового оформлення саду. 
ЇПроліски ( лат. Galanthus) – ранні та особливо ніжні  вісники весни. Це перші квіти після тривалих зимових холодів. Тому вони  особливо приваблюють своїм тендітним виглядом, яскравим кольором та  запашним ароматом.
Для того, щоб відзначити перші ознаки весни з появою цих квіток, було створено міжнародний День проліска.  На теренах України ці рослинки з’являються ще у березні. А от у  Великобританії – країні походження свята – квітки починають пробиватися  крізь холодну землю у середині квітня. Тому День проліска з 1984 року  святкують на “екваторі” весни.
Люди звернули увагу на пролісок ще у 1000 році та вважали його  запорукою чистоти та непорочності. Рослину можна знайти в різних  куточках нашої планети. В залежності від клімату, період її цвітіння  може коливатися від середини січня до середини квітня. У світі налічується 18 різновидів галантусів. Також є природні гібриди, деякі з них занесені до Червоної книги.
Важливо знати, що в цибулинах цих квітів міститься отруйна речовина,  яка є небезпечною для людського організму. Однак з цибулин одного  різновиду проліски видобули галантамін. Ця речовина є цілющою лікарською сполукою, яку використовують у лікуванні порушень центральної нервової системи.
Хобі, пов’язане з колекціонуванням цих квітів, називають галантофілією. І дійсно, в світі є багато  колекцій пролісків, найбільшою з яких є колекція Колсбурн-парку (Велика Британія).
За матеріалами: https://daytoday.ua/podiya/den-proliska/

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

3 сентября

Баобаб і Маленький принц