День книги у Німеччині

10 травня День книги у Німеччині (нім. Tag des Buches).
День має також іншу назву - День вільної книги (Tag des freien Buches). 
⏳Відзначається з 1974 р. на згадку дня 10 травня 1933 р., коли на площі Опернплац у Берліні, а також в 21-му іншому місті Німеччини відбулося масштабне показове публічне спалення книг - понад 25 тис. примірників, організоване в межах «акції проти негерманського духу» (нім. Aktion wider den undeutschen Geist).
Під час акції студенти, професора та місцеві керівники (близько 40 тис. осіб) нацистської партії спалили книги переслідуваних авторів. «Свято багаття» послужило відправною точкою введення тотальної цензури. 
🙏🏻В пам’ять і для попередження на сучасній площі Бебель-платц, де колись палили книги, розташований один із найбільш вражаючих пам'ятників Німеччини – «потонула бібліотека» – скульптура заввишки 20 метрів, вагою 35 тон, яка має вигляд стосу з 17 книг німецьких авторів. Автор скульптури– ізраїльський архітектор Миха Ульман, батьки якого покинули Німеччину в 1933 р. 
У центрі площі, в квадраті товстого скла, розташована біла кімната з порожніми книжковими полицями. Магічне світіння, що поширюється з-під скла, притягує перехожих. Порожній простір під землею передає ідею втрати. Поруч зі скляною плитою маленька пояснювальна табличка: «На цій площі 10 травня 1933 р. нацистські студенти палили книги».
Крім того, в 2006 р. в Потсдамі Центр європейсько-єврейських досліджень імені Мендельсона заснував проект «Бібліотека спалених книг», покликаний повернути до Німеччини ті книги, що колись були знищені фашистами. Згідно із задумом, в такій бібліотеці має налічуватися 316 книг і їх зібрання має бути доступним для шкіл і гімназій країни.
🔥📚"Бібліотека спалених книг" - це свого роду живий меморіал, який його автори називають куди більш дієвим нагадуванням про сумні події 1933 р., ніж просто пам'ятні обеліски. А кількість книг для цієї бібліотеки підбиралося так, щоб вони могли вміститися всього на декількох полицях і могли стояти в навчальних закладах.
#День_книги_у_Німеччині #Tag_des_Buches

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

3 сентября

Баобаб і Маленький принц