"Пігмаліон"

📖Літературне свято - радість шанувальників 🎉
20 травня День Елізи Дуллітл  (Eliza Doolittle Day).
ℹ️Еліза Дулітл (Eliza Doolittle) - героїня п'єси Бернарда Шоу (26.07.1856-02.11.1950) «Пігмаліон» (1912), її постановок і екранізацій, а також адаптації у вигляді мюзиклу «Моя прекрасна леді» (1956 р., однойменна екранізація в 1964 р.).
🎭В 1-му акті «Моєї прекрасної леді» Еліза Дулітл фантазує про зустріч з королем: Одного вечора король скаже: «О, Еліза я хочу, щоб вся Англія співала тобі хвалу. Наступного тижня, двадцятого травня, я проголошую Днем Елізи Дулітл». 
📖Першоджерело мюзиклу та фільму - п’єса у п’яти діях Бернарда Шоу «Пігмаліон»(1912) – найкращий літературний твір автора, який створив новий тип драматургії, визначивши свої твори "п'єсами-дискусіями" -  інтелектуальними драми, в яких основне місце належить не захоплюючому сюжету, а напруженим суперечкам і дотепним словесним поєдинкам, які ведуть герої твору.
👩‍🦰👸П'єса показує три стадії розвитку свідомості головної героїні - Елізи Дулліттл: неосвічена квіткарка, «майже леді», справжня леді, що може вести гостру дискусію. Еліза змінюється протягом усієї п’єси, проте основа особистості, темперамент зберігаються. Наприкінці твору ми маємо відкритий фінал, коли героїня не може відповісти на питання: коли їй було краще – неписьменній дівчині чи освіченій, але такій, яка не має перспектив реалізувати власний потенціал.
📖🎭Хай там як, але твір Б. Шоу став прекрасним першоджерелом мюзиклу "Моя прекрасна леді" (My Fair Lady), який театральні критики всього світу вважають "ідеальним мюзиклом". Він не сходив зі сцени 8 років поспіль і був показаний 2717 разів. Автором лібрето став незмінний партнер композитора Фредеріка Лоу - Алан Джей Лернер. 
Мюзикл переклали на 11 мов, він з успіхом йшов в більше ніж двадцяти країнах. Було продано більше 5-ти мільйонів копій із записом оригінального бродвейського складу.
🎬У 1964 р. на екрани вийшов однойменний фільм Джорджа Кьюкора. Головні ролі виконали Одрі Хепберн та Рекс Харрисон. 
П'єса і сьогодні є найпопулярнішою у всьому світі. Вона з успіхом йде на сценах театрів світу, її лейтмотиви впізнавані у багатьох художніх кінострічках. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

3 сентября

Баобаб і Маленький принц