День феї

24 червня Міжнародний день феї (International Fairy Day).
🤝День започаткувала англійська художниця Джессіка Галбрет з метою відсвяткувати мистецьку та літературну спадщину, створену про цих міфологічних істот.
ℹФея в кельтському і німецькому фольклорі - це міфологічна істота метафізичної природи, що володіє незрозумілими, надприродними здібностями, веде прихований спосіб життя і при цьому має властивість втручатися в повсякденне життя людини під виглядом добрих намірів, але ж нерідко завдаючи шкоди.
🔡Слово «фея», як і його англійський аналог fairy, було запозичене із старофранцузької «faerie» та охоплювало все, що так чи інакше стосувалося місця проживання і діяльності груп міфологічних «маленьких людей», які відрізнялися один від одного і зовнішністю, і вдачею, нібито доброзичливих та таких, що приносять удачу, частіше - лукавих і мстивих, схильних до злих жартів і викрадань.
🌐Феї існували практично у всіх культурах світу, хоча їх могли називати різними іменами. Уявлення про фею, як про людиноподібну крихітну істоту, нерідко з крильцями, виникло лише в другій половині XIX ст. – в епоху розквіту романтизму в західній літературі і отримало свій розвиток у вікторіанську епоху. 
🧚‍♀️Спочатку фею описували або як високу істоту, що світиться, має ангелоподібну сутність, або ж як щось маленьке і зморщене, що найбільше підходить під опис троля.
Щодо походження фей в різних культурах є істотні різночитання.
У різні часи і в різних місцевостях їх вважали душами мертвих, демонами, ангелами або проміжними істотами. 
Також існувало і уявлення про фей, як про незалежну «расу», що не має відношення ні до людської природи, ні до божественних форм життя. 
💚Улюблений колір фей - зелений.
📚Велика кількість літературних фей: добра і великодушна фея-хрещена з «Попелюшки», ревнива і підступна Дінь-Дінь з «Пітера Пена», могутня Моргана зі сказань про короля Артура –знайомі нам з самого дитинства.
📖Феї з'являються також у творах Вільяма Шекспіра, Маттео Боярдо , Людовика Аріосто, Едмунда Спенсера, Шарля Перро,  Редьярда Кіплінга, Клайва Стейплза Льюїса, Ганса Крістіана Андерсена і багатьох інших.
Багато цих казкових істот асоціюється з природою. 
🌳Дріади - це духи дерев, тоді як гноми живуть серед коренів.
🌊Різноманітність водних фей у фольклорі світу є такою широкою, як океани землі. Від мерпеоплів до водних німф і піксі, ці водні духи набувають стільки ж форм, скільки риби у морях.
Сьогодні розповіді про маленьких людей продовжуються в анімаційних історіях, мініатюрних садових експозиціях та дитячих книгах.
#Міжнародний_день_феї #InternationalFairyDay

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

3 сентября

Баобаб і Маленький принц