День шкільних бібліотек

24 жовтня Міжнародний день шкільних бібліотек (International School Library Day). 
🤝День відзначається з 1999 р. у четвертий понеділок жовтня за ініціативою ЮНЕСКО та Міжнародної асоціації шкільних бібліотек (IASL) з метою підкреслити ключову роль шкільних бібліотек у справі навчання та виховання дітей. 
💬«Хто любить книгу, той ніколи не буде відчувати нестачу відданого друга, рятівника та порадника, веселого товариша, дійсного утішителя» (Барроу). 
📚Шкільна бібліотека – це один зі структурних підрозділів сучасного освітнього закладу (школи). 
Шкільна бібліотека – це як перший учитель, від якого залежить дуже багато. Якого читача ми виховаємо, таким він і буде в публічних бібліотеках і бібліотеках вишів. Бо все закладається з дитинства. 
🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♀️Читання дітей – одна з найважливіших перспектив духовності, інтелекту культури нації. Для майбутнього кожної нації особливо важливо, як відбувається процес входження дітей у світ книжкової культури. 
⏳Наші далекі предки цінували книги та освіту ще за часів Русі. Князь Володимир відкривав школи, де учні навчалися, переписуючи книги. В часи правління Ярослава Мудрого при Софійському соборі в Києві з’явилася перша бібліотека.
В XI ст. серед інших шкіл вже існували так звані «школи книжного вчення», в яких готували молодих професіоналів для областей управління, культури, церковного життя. Характерною рисою таких шкіл було навчання за допомогою книг і текстів. Навіть вчителів того періоду називали «книжниками».
Поява книгодрукування стала чинником великих змін в бібліотечній справі.
Вже в 16 ст. з’явились великі книгосховища в Острозі і Львові. В 1630-х рр. стала формуватися бібліотека Києво-Могилянської академії, засновником якої був митрополит Київський і Галицький Петро Могила. Великі власні бібліотеки почала формувати заможна українська шляхта.
В тій частині України, що входила до Російської імперії, велику роль у розвитку шкільних бібліотек мала реформа 1860-х рр. Почалося створення народної школи та мережі учнівських бібліотек. Основним джерелом коштів для цього стали добровільні пожертви та плата за навчання.
На українських землях, що належали Австро-Угорщині, бібліотеки діяли завдяки культурно-освітнім осередкам «Просвіта».
В XIX-XX ст., в зв’язку з прискоренням технічного прогресу, відбувався швидкий розвиток бібліотек, у тому числі й шкільних.
За радянських часів шкільні бібліотеки існували в кожному навчальному закладі.
В 1971 р. створено Міжнародну асоціацію шкільних бібліотек.
В 1989 р., у прийнятій  Конвенції ООН про права дитини стаття 28 передбачає право дитини на освіту, в тому числі право на доступ до інформації та матеріалів.
У 2008 р. вперше відбувся Міжнародний місячник шкільних бібліотек, який відтоді проводиться кожного року в жовтні.
❗Шкільна бібліотека сьогодні – це утворення в найрізніших проявах, в широкому і вузькому розумінні цього слова. Це і  навчальний центр, і центр дозвілля, куди може прийти дитина і знайти собі заняття до душі, бо «без хорошої бібліотеки немає хорошої школи».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

3 сентября

Баобаб і Маленький принц